top of page
  • Yazarın fotoğrafıdilaraguner

Psikolojik Destek Alma Yolunda Nelere Dikkat Edilmeli?

Güncelleme tarihi: 7 Şub 2019

Psikolojik destek almak isteyen biri, danışacağı uzmanı seçmeden önce kafasında birçok soruya sahip olabiliyor. Böyle olması çok normal, çünkü aslında kişi bu yola çıkarken her şeyden önce; güveneceği, kimseyle paylaşmadıklarını rahatça paylaşabileceği, onu yargılamayan ve anlayan bir terapist bulma niyetindedir. Bu süreçte, seçim yaparken neye göre karar vermesi gerektiğinden emin olmadığı, kafa karıştırıcı durumlar ortaya çıkabilir.


Kişi, destek almaya karar verdiğinde çoğunlukla ön araştırma yapmaya başlar. Bu süreçte; Bireysel Terapi, Çift Terapisi, Aile Terapisi gibi terapi kavramları hakkında doğru bilgiye ulaşması önemlidir. Ne gibi durumlarda, hangi Ruh Sağlığı çalışanından, nasıl bir destek alabileceğini bilmek, kişiyi doğru hizmete götürecek temel adımdır. Sonrasında, destek alacağı uzmanın hangi eğitimleri aldığı, hangi alanda, kimlerle çalıştığı ve nasıl bir yaklaşım benimsediğini öğrenmek, kişinin karar verme sürecini kolaylaştırır.

Bu yazıyı hazırlarken, bir Çift ve Aile Terapisti olarak, sizlerin kendi alanımla ilgili doğru bilgiye ulaşmanızı hedefledim. Bunun için; Çift ve Aile Terapisi nedir, Çift ve Aile Terapisti kimdir, kimlerle çalışır, gibi aklınızda belirmesi muhtemel bir kaç soruyu ele aldım.

Keyifli okumalar dilerim :)


Çift Terapisi Nedir?

Çift Terapisi, evli olan ya da olmayan çiftlerin karşılaştıkları sorunları ele alıp çözüme kavuşturmayı hedefleyen bir terapi modelidir. Bu terapide, çiftler arasında terapist tarafından yönlendirilen konuşmalara yer verilir. Genel olarak çift birlikte seansa katılırken bazen tek bir kişiye de ilişkisi baz alınarak çift terapisi yapılabilir. Bu terapide, çiftlerin birbirlerini daha iyi anlaması hedeflenir. Bu sebeple, çiftlerin birbirlerine verdikleri tepkiler ele alınır. İlişkilerde oluşan sorunların bir kısmı, kişinin karşı tarafı suçlayarak kendi eksiklerini görmeye açık olmamasından kaynaklanabilir. Çift terapisinde, terapistin görevi bu unsurları adil ve açık bir şekilde çifte sunmaktır.


Aile Terapisi Nedir?

Aile terapisi, bireysel yaklaşımlardan farklı olarak, yaşanan sorunları aile sistemi içerisinde ele alır ve direkt olarak aile üyeleri ile çalışır. Aile terapisti genel olarak, problemlere tüm aile üyelerinin bir biçimde dahil olduğunu ve problemin devamında ya da çözümünde aile üyelerinin önemli rolleri bulunduğunu kabul eder. Bu terapi yöntemi bazen tüm aile, bazen aile üyelerinin bir kısmı ile bazen de yalnız bir kişiyle aile sistemi üzerine yapılır. Böyle bir terapi, çoğu zaman bireylerin birbirlerini ve aile ilişkilerini anlamalarını sağlar. Ayrıca, aile bireylerinin kendi aralarındaki etkileşiminden yola çıkarak problemle ilişkileri incelenir. Burada amaç, ailede bir kişiyi suçlamak ya da problemli görmek yerine, aile sisteminde problemin devam etmesine neden olan döngüleri tespit etmek ve bunları değiştirmektir.


Çift ve Aile Terapisti Kimdir ve Kimlerle Çalışır?

Çift ve aile terapistleri, bireyleri kişilerarası ilişkiler içinde tedavi eden ‘ilişki uzmanlarıdır.” Ruh sağlığı uzmanları olan Çift ve Aile Terapistleri, ilişkisel zorluklara yardımcı olmak ve bireylerin, çiftlerin, ailelerin ve grupların ruh sağlığı bozukluklarını ve duygusal problemlerini teşhis etmek ve tedavi etmek için gerekli bilgi birikimine sahip uzmanlardır. Çift ve aile terapistleri; bireyler, çiftler, aileler ve gruplarla çalışarak onların daha yeterli, tatmin edici ve üretken evliliğe, aile ortamına veya sosyal uyuma sahip olmalarını hedefler.

Sevgiyle,

Psk. Dilara Güner

Kaynak: http://www.dbe.com.tr, http://www.satir-tr.com

Want to add a caption to this image? Click the Settings icon.


116 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page